За пръв път: Честванията на Илинденско – Преображенското въстание в Славейно с историческа възстановка

0
58

Тази година (2017 г.) при провеждане на събора за отбелязване на Илинденско – Преображенското въстание в селото за първи път беше проведена възстановка на събитията около смъртта на Никола Шишманов – знаменосец на околийската чета на ВМРО и участник в Илинденско-Преображенското въстание. Тази възстановка е част от честванията на 114 години от Илинденско Преображенското въстание и се организира от сдружение „Родопски хайдути“.

Възстановката пресъздава най-драматичния за селото момент от събитията по време на Илинденско – Преображенското въстание. На 14 май 1904 година четата води сражение в местността Синура над Карлуково (старото име на селото), където Никола Шишманов е ранен и се самоубива, за да не бъде заловен жив. Трупът на героя е докаран на магаре за разпознаване в родното му село. Турският аскер имал разпореждане, ако бъде установено, че е местен, в селото да започнат масови арести и то да бъде запалено. Според историческите сведения майката на мъртвия четник (баба Яна Шишманова) отказва да го идентифицира, а на другия ден тялото е погребано извън гробището и без свещеник.

Във възстановката участват около 30 членове от Сдружение „Родопски хайдути“ с ръководител Манол Ружинов. „Родопски хайдути“ са планирали възстановката като част от празничната програма непосредствено преди празничната заря на 5 август 2017 г. Специално осветление, рецитал с участието на директора на Родопския драматичен театър – Румен Бечев и музикален съпровод на кавал, са част от сценария и специалните ефекти, които ще върнат публиката и гостите на празничното честване в онзи паметен момент от 1904 година.

 

Целия текст на статията на Щиляна Чакърова за възстановката може да прочетете тук: http://www.haskovo.net/news/434840/Za-prav-pat–CHestvaniyata-na-Ilindensko–Preobrazhenskoto-vastanie-v-Slaveyno-s-istoricheska-vazstanovka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here